Nils-Olofs uppdrag

11 februari 2007

Ett av de första uppdragen jag fick var att beskriva en ny metod för att tillverka limfog (med lim hopfogade trästycken). Metoden var anpassad för att få ekonomiskt användning av klentimmer (stockar med liten tjocklek). Bilden visar hur en stock delas i fyra stycken: två stycken A och två stycken B. Asterixen (*) betecknar ändvända stycken B* (styckena B har vänts).

Metod för tillverkning av limfog Metod för tillverkning av limfog

Red Creeks riller

10 mars 2007

Som barn och under hela tonårstiden tränade och tävlade jag flitigt i längdåkning på skidor. Extra roligt var det därför när jag, en gång för några år sedan, fick jag ett uppdrag som handlade om ett vallningsredskap för skidor. Bilden visar ett tvärsnitt av en skida och en ny sorts riller.

Riller för en skidas styrpår Riller för en skidas styrpår

Ett stödben för husvagnar

23 april 2007

När man parkerat en husvagn fäller man ut stödben för att husvagnen ska stå stadigt utan att gunga när man bor i den. En gång fick jag i uppdrag att beskriva och avbilda funktionen hos en ny typ av stödben. Det är ett stödben som man vevar ut manuellt, men det har en särskild skruvaxel som gör att det går snabbare att fälla ut än ett vanligt manuellt stödben.

Stödben för husvagnar Stödben för husvagnar

Tomas profiler för skåp

6 juni 2007

En gång beskrev jag en uppfinning av ett system av aluminiumprofiler och tunna skivor i laminat. Bilden visar en av tillämpningarna, ett utfällbart skåp som kan stå ute vid en badstrand och som man kan ha värdesaker eller kläder i.

Förvaringsskåp Förvaringsskåp

Dennis pelletsförråd

25 augusti 2007

Pellets förvaras ofta i stora förråd nära pannan, och det kan vara svårt att få plats med förrådet åtminstone i äldre pannrum byggda för oljeeldning. Bilden visar en anordning för tömning av pellets, som gör det möjligt att ha ett stort förråd av pellets i ett mindre rum än vad vanliga förråd kräver.

Pelletsförrådets tömningsmekanism Pelletsförrådets tömningsmekanism

Dahlgrens uppdrag

30 september 2007

En gång fick jag uppdrag att beskriva betongelementen (bottenplattor 1 och valv 2) som visas på bilden här nedan. De ska exempelvis användas till tunnlar för fordon eller till trummor för vattenflöden under vägar.

Betongelement som sätts ihop till en trumma Betongelement som sätts ihop till en trumma

Lars-Gunnars Högtryckspress

17 november 2007, 10 mars 2011

Bakterier dör när de utsätts för mycket höga tryck. Mycket höga tryck har därför en konserverande effekt på livsmedel av olika slag, exempelvis nyponsoppa. Bilden visar en livsmedelspress: en cylinder (blå) och en kolv (gul) pressas in i varandra med hjälp av olja (svart), varvid nyponsoppan (röd) trycks ihop.

Högtryckspress för livsmedel Högtryckspress för livsmedel

Ommöblering på bibliotek

19 december 2007

På bibliotek behöver man ibland flytta stora bokhyllor. Anordningen på bilden gör det enkelt att flytta bokhyllorna utan att ta isär dem eller plocka ut böckerna ur dem.

Bokyllelänga förbereds för flytt Bokyllelänga förbereds för flytt